Olkkalan kartanon historiaa

Vihti on rikas kartanopitäjä, jossa on ollut 34 kartanoa. Olkkalan kartano on ollut Vihdin huomattavin kartano ja pitkään pitäjän teollisen toiminnan keskus. Kartano on muotoutunut jo 1300-luvulla, sillä on sisältörikas ja pitkä historia. Kirjalliset tiedot alkavat 1500-luvulta. Omistajat ovat edustaneet aikansa vaikutusvaltaisia ja aatelisia sukuja.

 

Olkkalan vanha kartta

Suojelukohde

Nykyisin kartano on päärakennuksien ja sen pihapiirin muodostama suojelualue. Se kuuluu valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön. Kartano on pysähtymispaikka kulttuurin ja historian sekä tämän päivän palvelujen maailmaan.

Vaunuvaja

Vaunuvaja

Kartanolle päätietä pitkin tultaessa näkyvät 1900-luvun alulta peräisin olevat taitekattoiset 30 metriä pitkät rakennukset, joita on aikoinaan käytetty tallina ja vaunuvajana. Tallirakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on työtiloja ja toisessa kerroksessa juhlatila.

Viljamakasiini

Viljamakasiini

Olkkalan omista tiilistä muuratun makasiinin julkisivu edustaa hillityn tyylikästä klassismia. Suunnittelija on mahdollisesti C.L. Engelin edeltäjä C. Bassi, joka samoihin aikoihin teki Vihdin kirkon julkisivujen lopullisen suunnittelun.

Vanha päärakennus, Säteri

pics_subsidiaries_olkkala3_w256

Rakennus on valmistettu puusta rokokooajalla 1770. Rakennuttajana oli Olkkalassa vaikuttanut ensimmäinen aatelissuku Ekestubbe. Säteri on museoviraston määrittelemässä korkeimmassa suojeluasteessa sillä se on Vihdin rakennustaiteellisesti arvokkain 1700-luvun talo ja pitäjän vanhimpia rakennuksia. Arvovaltainen vierailija Kuningas Kustaa III yöpyi säterin vierashuoneessa vuonna 1783.